Livet med mittel

15.04.2014 21:28

Mittelliv

Det hände sig för ganska länge sedan nu närmare bestämt 1992 då träffade jag en kvinna (hon hette Pia) i spetshundsgruppens final ring. Hon hade Svensk Lapphund och jag Samojedhund vi träffades lite då och då det var roligt att prata med henne. Vi brukade åka till kommer ni ihåg detta ställe Voxtorp utanför Laholm det var utställning där varje sommar den utställningen flyttades sedan till Alevallen i Halmstad och det är den som nu är i Tvååker.

Det var 1993 i Voxtorp som Pia sade att hon varit och sett denna fina ras Mittelspitz i England hos Kennel Rikarlo. Hon hade då bestämt sig för att importera några hundar men allt tar sin tid.Sedan blev det nytt år det blev 1994 och det var åter dags för Voxtorps utställningen egentligen ingen trevlig plats en åker bredvid ett jordgubbsland så man kunde tjuvplocka lite gubbar om man blev sugen. Men vi hade ganska kul på denna plats när vi skulle duscha åkte vi och gjorde det vid en skidbacksanläggning i närheten ibland åkte vi ner till havet vid Skummelövs Strand tror jag det hette för att bada. Vi hade vår gamla husvagn en Stil Master de lux på den tiden en riktigt fin vagn men den blev för liten med tiden. Denna gång då kom Pia till oss vid vår husvagn för att hälsa och sa kom med bort till min vagn så ska ni få se något, så det gjorde vi. Det visade sig då att hon fått hem sina Mittlar Sveriges första det var två tikar en brun och en creme färgad. Den bruna hette Rikarlo High Flyer (Happy) och den andra creme färgade hette Tymy Fascination (Tiffy), detta var ett så underbart ögonblick jag blev helt frälst när jag så dessa hundar och sa en sådan hund vill jag ha.

Så på den vägen är det jag beställde då omgående en valp för kanske leverans 1995 någon gång.

Den 29 September 95 var vi och hämtade lilla Mimmi ( Lappia Dancin´On The Ceiling) och gud vad söt hon var det fanns även en brun hane i den kullen han var så fin. Vi åkte hemåt men jag tror nästan det var samma vecka jag ringde och frågade om den bruna var kvar han hette Lappia Mr Bean och det var han. Vi åkte och hämtade hem honom också han var så mysig och fin han fick namnet Musse.

Sedan gick den en tid några månader och det blev nytt år och då i Mars så var vi och hämtade ytterligare en hund hos Pia Lappia Reflextion of Gold ( Loppan). Nu hade vi hux flux 3 Mittlar så roligt lite behändigare hundar än samojederna både vad det gäller uppfostring, träning och pälsvård.

Vår första valpkull föddes i Oktober 98 det var Mimmi vi hade  varit och parat henne i Laholm med en hane från en av Gun Olofssons ( Dazzling Flash) första kullar. Det blev tre valpar två svarta hanar och en varggrå tik. Den grå tikvalpen var så fin så den behöll vi och det ångrade vi inte sådan härlig hund Champex´s Hot Lips (en sådan hund får vi nog aldrig igen) Vi kallade henne Tassemaja hon blev Sveriges första Internationella utställnings champion och även många andra titlar fick hon.. Nästa kull blev Loppans och den föddes i Juni 99 och i den kullen behöll vi Isa-Dora (hon lever fortfarande i skrivande stund blir15 år till sommaren). I den kullen var också Isa-Bella ( DILBA) hon blev en av Sveriges bästa Agility hundar så hon fick många agility titlar en helt fantastisk hund så duktig en duktig husse (Tobias) också.Så rullade det på 99 så kom våran svarta hane Rikarlo Solo från England han var tre år en liten kort hane mycket fin blev snabbt Champion han var efter kända Lionlike Riker.

Vi har försökt att hålla fast vid den modell  och typ av Mittelspitz som vi först såg så vi har kanske samtidigt varit lite fega men vi ville ha det så. I skrivande stund så har det blivit 27 kullar från då första 1998 till sista nu 2013.

Dessa hundar är så härliga det har ju alltid bara varit Jag min man Lennart och så våra hundar det har varit vår familj. Vi har två stora familje medlemmar också men de bor i stallet Bolle och Amanda och vet ni Bolle han fyller 32 år nu i Mars har haft honom sedan han var två år. Amanda fyller bara 29 år hon var 15 år när hon kom. Jag har alltid varit intresserad av hästar också började rida när jag var sju år.

Vi har varit utställningsintresserade också var på första utställningen i Stockholm då med en Samojed junior Häfveröd´s Cimbo köpte honom 1984. Vi fick då blodad tand har sedan ställt ut på ett antal utställningar varje år.

Det var någon som frågade om vi tyckte att det hade hänt några förändringar med rasen på senare år. Ja det har det gjort det har blivit väldigt olika storlekar på hundarna och olika typer och att man kanske inte alltid ser en tydlig könsprägel på många individer. På utställning ibland när det är BIR och BIM ser man inte vem är hane och vem är tik, så ska det inte vara en. Detta med att det måste mätas in är ju lite nytt behövdes inte förut var det en mittel så var det.  Mätningen hör ju ihop med att man nu börjat blanda Klein och Mittel det skulle vi ju inte göra bestämdes för många år sedan men görs nu i alla fall, vi har inte gjort det bara använt mittel. Valp köpare vet ju kanske inte hundra då om det blir en Klein eller Mittel de köpt. Jag tycker också att hundarna blivit som jag brukar säga ulligare och gulligare med mycket päls, är nog kanske för att det finns pomme bakom många klein. Vi har ju aldrig haft några riktiga pälsmonster. Jo ett vi köpte en hund till från Pia han var såld så vi köpte honom an Nette han hette Lappia Solero Exotic hade alltid päls han var tre år när vi köpte honom dåvarande ägare hade inte fått någon ordning på honom. Vi ställde ut honom omgående Lennart visade honom första gången i Hässleholm domaren sa var Gud vilken läcker hund. Han tog tre cert på raken och blev champion, han hade även när han var urfälld päls. Det har nog blivit mycket mer olika färger på Mittlarna det tycker jag nog. Vi har försökt att hålla mer rena färger men vi köpte ju Lupus han var halv Finne så då fick vi in lite sobel färg.

Sedan tycker jag det har exploderat med valpar varenda människa som har en tik måste ha valpar,

Varför måste det vara så? Jag / Vi har känt det så att vi fått stå tillbaka lite för att det finns så många valpar redan. Jag har tre tikar som inte haft några valpar alla behöver inte ha det jag har inga barn. Alla våra hundar har bott hemma hos oss har aldrig haft någon på foder vill själv ha koll på mina hundar under hela livstiden. Man lär sig mycket om de olika åldrarna och åldrandet och de äldre lär valparna.

När jag var liten så ville jag ha en hund men fick inte det för jag hade en hyper allergisk storebror. Då sa mina föräldrar när du blir vuxen och får eget då får du skaffa hund. Måste säga att det har jag sannerligen gjort många gånger om. Det var tur att jag hittade en man som även tycker om djur och som gillar att åka på utställningar vi åker alltid tillsammans det är vårt nöje. Vi jobbar ju även tillsammans i vårt företag. Detta år 2014 blir det 19 år sedan första Mitteln kom till oss och vi ångrar inte detta. Vi älskar dessa härliga hundar vår familj.

Barbro Elvingsson kennel Champex´s

 

 

Kontakt

Kennel-champex-s www.mittelspitz.se, www.champex.se, www.mittelliv.se 0723266522