Lite Historia

27 år med Mittelspitz

Det är tidig morgon hösten har gjort sitt intåg det är den 29 september och året är 1995.

Vi är på väg till Malmö närmare bestämt Oxie till Pia Wihlborg för att hämta vår första Mittelspitz.

Året innan träffades vi i Våxtorp som ligger straxt utanför Laholm det var SKK utställningar där på den tiden flyttades sedan till Alevallen Halmstad och nu är dem i Tvååker. Det var då 94 i Våxtorp som jag såg Mittelspitz för första gången Pia hade fått hit sina två tikar en brun Rikarlo High Flyer f 930126 (Happy) och en creme Tymy Fascination f 921207 (Tiffy) detta var första mittlarna som kom till Sverige från England. Det kom fler mittlar Pia och Gun  Olofsson tog in en hane tillsammans Springfarm The Thresher ( Buster)och Gun en brun tik Rasnak Rock'n Roll. Både Pia och Gun tog sedan in fler mittlar.  När jag såg dessa små underbara hundar sa jag en sådan vill jag ha. Nu hade den dagen kommit då kullen hade fötts och vi skulle få vår mittel så spännande det skulle bli. Vi hade ju Samojeder på den tiden och även en Hamilton stövare vår första kull med Samojeder hade vi 1990.

Vi anlände till Oxie och till Pia och hennes två döttrar ska nämnas att vi hade träffats på utställningar under flera år hon hade Lapphundar och vi Samojeder möttes ofta i grupp 5.

Denna kull som vi köpte valp ur var det tre små bedårande valpar två hanar en brun och en creme och en tik creme tiken skulle ju vi köpa mamma var den bruna tiken Happy. Allt gick bra och vi åkte hemåt men kunde inte sluta tänka på den bruna hanen Mr Bean hette han.

Dagen efter ringde jag och frågade om den bruna hanen var till salu och det var han så vi köpte han också. Så det blev två istället för en namnen blev Mimmi (Lappia Dancin' On The Ceiling) och Musse ( Lappia Mr Bean).

Vi köpte även en tik som föddes i Oktober som var efter den creme färgade tiken Tiffy pappa till samtliga var Buster ( Springfarm The Thresher).

Nu är året 98 och vi ville para våran Mimmi inte helt lätt men Gun (kennel Dazzling Flash) hade då fått sin första kull med Mittel. Hon hade parat sin bruna tik Rasnak Rock'n Roll med sin nya import Kartmel Typical Male At Leonlike.

Det blev en kull på fyra hanar vi ringde dem som hade den som hette DF Fantastic-Fop var svart dem bodde i Laholm vi åkte dit med Mimmi. Det blev en lyckad parning vi hann knappt ur bilen förrän han satt där.

Denna parning blev till i Augusti så den 13 Oktober föddes vår första Mittelkull det blev tre valpar två svarta hanar och så en grå tik alldeles grå med en svart ål på ryggen. Hot Shot, Hot Stuff och Hot Lips blev namnen vi behöll tiken fick namnet Tassemaja. I denna kull på tre blev Hot Shot Svensk Utställnings Champion och Hot Lips (Tassemaja) blev Svensk, Dansk och Norsk Champion, Nordisk Utställnings Champion plus lite vinnartitlar och hon blev Internationell Utställnings Champion. Hon var Sveriges första Mittelspitz som blev INT UCH vad jag vet.

Vi köpte en svart hane från Kennel Rikarlo i England han kom 98 och blev pappa till fyra kullar bland annat legendariska Dilba (Champex's Isa- Bella) SE AG(hopp)CH och SE AGCH en av Sveriges bästa agility mittlar (var med i VM laget ) i den kullen fyra valpar blev tre Champions. Han var även pappa till vår J - kull där vi behöll Jim Bean Black As Cola SE UCH han blev 17 är och 10 månader. Hans syster Jaffa blev också SE UCH och även SE AG(hopp)CH och SE AGCH.

Vi köpte en hane Lappia Solero Exotic en snygg guldfärgad (creme) han var två år när han kom till oss han blev Champion på tre utställningar. Alla domare ja dom flesta i alla fall sa vilken läcker hund. Det kom även en hane från Dazzling Flash så småningom han hette DF Odyssey var creme Sobel hans pappa var Lagues Jabri som Ideborgen tog in från Finland. Nu började det komma in många hundar flera från Finland och även fler hade kommit från England. Jaha på den vägen är det har ju blivit lite hundar under åren och många Champions. Vi övertog eller rättare sagt köpte en tik från Gun Olofsson som hette DF Kimberlie född 99 en svart tik hon var fem år när hon kom till oss. Vi parade henne med vår Jim och dom fick en kull på sex valpar där vi behöll en hane och en tik godis kullen. Hanen vi behöll heter ju Toblerone (Brunis) har en gedigen lista med titlar och tiken heter Taragona (Tara). Dessa två lever och mår bra i skrivande stund och det har ju blivit en del kullar innan och efter att dessa föddes. Tror det är 33 kullar med Mittlar som vi haft under dessa 27 år.

Vi har köpt in några hundar nu för några år sedan det är hanen Spetspatrullens Willamar tikarna Dazzling Flash Tiny och Fairdogs Aroma. Tiny (Tina) väntar i skrivande stund valpar med vår hane Liam han är efter Wille första kullen för båda.

Många av hundarna har blivit femton år och mer och överlag varit friska i hela sitt liv ex Toblerone har aldrig varit sjuk och inte hans far som blev nästan arton år en pigg och kry och fantastiskt underbar ras.

När jag var liten ville jag ha en hund men fick inte det jag hade en allergisk bror. Mina föräldrar sa att när du blir vuxen och får eget hem då får du skaffa hund. Det har jag då sannerligen gjort många gånger om tur att man hittade en man ( Lennart) som också gillar hundar.

Barbro Elvingsson

Kennel Champex's

Uppdaterad 14/2 2022

Kontakt

Kennel-champex-s www.mittelspitz.se, www.champex.se, www.mittelliv.se 0723266522